Yhteystiedot
Yhteystiedot
Jäikö jokin mietityttämään?
Kysy lisää strategiasta ja toteuttajista:
Ville Saviluoto
kehittäjäopettaja
Oulun kaupunki, sivistys- ja kulttuuripalvelut
ville.saviluoto@ouka.fi
Ulla Lehtinen
erikoistutkija
Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti
ulla.lehtinen@oulu.fi
Voit jättää meille palautetta ja kysymyksiä myös tämän lomakkeen kautta:
Verkosto
Yrittäjyyskasvatuksen yhteistyöverkosto koostuu monista paikallisista, alueellisista ja valtakunnallisista toimijoista. Verkostomaisen toiminnan avulla voidaan hyödyntää eri toimijoiden vahvuuksia ja kehittää yrittäjyyskasvatuksen käytänteitä yhteistyössä eri järjestöjen ja työelämän toimijoiden kanssa.
Pohjois-Pohjanmaan yrittäjyyskasvatuksen mallin 2023-2027 toteuttajat:
Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti / Mikroyrittäjyyskeskus MicroENTRE:
Suvi Tulonen, Leena Eskola, Jouni Hintikka, Heli Vaara ja Katariina Ala-Rämi
Oulun yliopistossa yrittäjyyskasvatus on järjestetty osaksi perusopetusta. Oulun yliopiston Yrittäjyyden Urapolku on avoinna kaikkien alojen opiskelijoille ja tarjoaa mahdollisuuden yhteistyöhön eri alojen opiskelijoiden kanssa. Opiskelija voi valita yrittäjyyden urapolulta yksittäisiä opintojaksoja tai laajemman 25 opintopisteen sivuainekokonaisuuden. Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin tarjoama Mikroyrittäjyyden verkko-opintokokonaisuus tarjoaa yrittäjille ja yrittäjäksi haluaville kursseja yrittäjyyden eri osa-alueista ajasta ja paikasta riippumatta. Tarjolla on myös 2 opintopisteen kurkistuskurssi toisen asteen opiskelijoille.
Koulutuskuntayhtymä BRAHE:
Heli Leskelä, Anu Rautio, Mira Torvinen-Määttä ja Ari Hannus
Yrittäjyyskasvatusta toteutetaan Koulutuskeskus Brahessa eri muodoissa. Perustutkinnot sisältävät pakollisina opintoina Yrittäjyys ja yrittäjämäinen toiminta teemapäivän (1 osp). Valinnaisina opinnoissa on tarjolla Yrityksessä toiminen (15 osp) ja Yritystoiminnan suunnittelu (15 osp) opintokokonaisuudet. Opiskelijoiden on mahdollisuus myös toteuttaa Vuosi yrittäjänä-opinnot osana tutkintoaan.
Yrittäjyyskasvatus on myös integroituna ammatillisiin tutkinnon osiin. Erilaiset tekemällä oppimisen tavat ja siihen perustuvat oppimisympäristöt ovat vahvistamassa yrittäjämäisiä taitoja esimerkiksi asiakaspalvelutyötehtävissä, ravintola- ja cateringalan tai autoalan opinnoissa. Opettajien osaamista kehitetään erilaisin yhteisin teemapäivin ja toimialakohtaisilla kehittämispäivillä.
Centria-ammattikorkeakoulu Oy:
Kaija Arhio, Marja-Liisa Kaakko ja Merja Vanha-aho
Centria-ammattikorkeakoulu tarjoaa opiskelijoille yrittäjyyskasvatusta vuosittain osana kaikkien koulutusohjelmien opetustarjontaa sekä kehittää opettajien osaamista erilaisten koulutusten, projektien ja eri toimijoiden yhteistyön kautta.
Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä JEDU:
Katja Lahti, Tuija Somero, Pauliina Yrjänä ja Reijo Parkkila
Koulutuskeskus JEDU tarjoaa kaikille opiskelijoille yrittäjyyskasvatusta perustutkintojen yhteydessä yhteisten tutkinnon osien opinnoilla ”Yrittäjyys ja yrittäjämäinen toiminta” 1 osp. Lisäksi valinnaisissa opinnoissa on mahdollisuus suorittaa ”Yrityksessä toimiminen”, 15osp sekä ”Yritystoiminnan suunnittelu” 15 osp, johon on tehty myös verkkomateriaali itsenäistä opiskelua varten.
Yrittäjäkasvatus on monipuolisesti integroituna ammatillisiin opintoihin eri osaamisaloilla. Käytännön työtehtävissä vahvistetaan yrittäjämäistä toimintaa ja osaamista. Myös yhteistyö yritysten kanssa lisää opiskelijoiden tietoa yrittäjyydestä ja yritystoiminnasta.
Opettajien osaamisen kehittäminen mahdollistuu esimerkiksi työelämäyhteistyön yhteydessä sekä JEDUn eri toimipisteiden välisessä yhteistyössä ja alakohtaisilla koulutuspäivillä.
Koulutuskuntayhtymä OSAO:
Satu Virtanen, Perttu Hietala ja Aki Mikkonen
OSAO on Suomen johtava ammattiosaajien koulutusyhteisö, joka mahdollistaa työelämäosaamisen ja jatkuvan oppimisen. OSAOn kaikki opiskelijat suorittavat opintojakson Yrittäjyys- ja yrittäjämäinen toiminta (1 osp), ja yrittäjyyskasvatusta on mahdollista opiskella myös valinnaisina yhteisinä opintoina.
OSAOn yrittäjyyskasvatuksen kotipesä on Kaukovainion Palvelut-yksikössä, missä perustutkinto-opiskelijat opiskelevat yrittäjyyden opintopolulla. Tiimiverstaan opintopolulla yritystoiminnan suunnittelun 15 osp ja markkinointiviestinnän ja sisällöntuotannon 30 osp sekä myynnin 30 osp ammatilliset tutkinnon osat integroidaan yrityskasvatuksen osaamistavoitteisiin ja Vuosi Yrittäjänä -ohjelmaan. Prosessissa edetään liikeidean suunnittelusta ja sen esittelystä tuomaristolle leijonan luolassa aina oman NY-yrityksen käytännön tuotantoon, markkinointiin ja myyntitapahtumiin. Yrityksessä toimimisen tutkinnon osa 15 osp syventää yritystoiminnan suunnittelussa opittuja asioita.
Työverkostoyhteistyö ja yrittäjämentoritoiminta ja alumniyhteistyö ovat tärkeä osa yrittäjyyskasvatusta, ja opettajatiimi kehittää sitä edelleen. Yrittäjäkasvatus integroituu myös muihin ammatillisiin eri osaamisalojen opintoihin käytännön projekteissa, monialaisessa yhteistyössä ja työpaikalla järjestettävässä koulutuksessa.
Oulun Ammattikorkeakoulu Oy:
Katriina Klemola ja Ulla Mäntykangas
Oulun ammattikorkeakoulussa yrittäjyyskasvatuksella kehitetään opiskelijan yrittäjämäistä asennetta, tuetaan uuden yrittäjyyden syntymistä sekä kannustetaan jo yrittäviä opiskelijoita liiketoimintansa kehittämiseen. Yrittäjyyttä edistetään mm. Oamk Yrityshautomossa, Terwa-akatemiassa, yrittäjyyden opintojaksoilla, tapahtumien avulla sekä kasvuyrittäjyyden mentoriohjelman tukemana.
Ammatillisessa opettajankoulutuksessa (Oamk, Amok) yrittäjyyskasvatukseen liittyvä osaaminen osoitetaan osaamismerkein. Yrittäjyyskasvatuksen erikoistumiskoulutuksen (30 op) tavoitteena on kehittää ja syventää yrittäjyyskasvatuksen parissa toimivien opetusalan ammattilaisten osaamista ja asiantuntijuutta yrittäjyyspedagogiikasta. Koulutuksen toteutuksista ilmoitetaan Oamkin täydennyskoulutussivustolla.
Oulun kaupunki:
Eemeli Alanne
Oulun kaupungin varhaiskasvatuksen yksiköissä ja kouluissa yrittäjyyskasvatusta toteutetaan erilaisilla menetelmillä varhaiskasvatuksesta lukiokoulutukseen. Yrittäjyyskasvatuksen tavoitteita edistetään arjen toiminnassa.
Varhaiskasvatuksen yksiköissä rakennetaan pohja yritteliäisyydelle monipuolisten ja lapsilähtöisten menetelmien kautta. Perusopetuksessa 6. ja 9. luokkalaiset osallistuvat vuosittain Yrityskylä-toimintaan. Sen lisäksi yrittäjyyden, työelämän ja talouden teemat näyttäytyvät osana monialaisia oppimiskokonaisuuksia, valinnaisaineina ja teemapäivinä perusopetuksessa. Lukiokoulutuksessa opiskelijoille on tarjolla yrittäjyyden opintojaksoja, työelämään ja jatko-opintomahdollisuuksiin tutustumista sekä erilaisia tapahtumia. Oulun kaupungin yrittäjyyskasvatuksesta voit lukea täältä.
Suomalaista yrittäjyyskasvatusta edistämässä:
4H-järjestö
4H-järjestö antaa lapsille ja nuorille mahdollisuuden löytää omat vahvuutensa tekemällä oppien. 4H on mukana luomassa harrastuksen kautta turvallisen ja vastuullisen polun aktiiviseen ja kestävään elämäntapaan, työelämään ja yrittäjyyteen. 4H-järjestö pyörittää esimerkiksi 4H-yritystoimintaa ja Ysit töihin -toimintaa.
Kehittämiskeskus Opinkirjo
Kehittämiskeskus Opinkirjo tukee lapsia ja nuoria oppimisen yhteisöissä löytämään perustan hyvään elämään, joka on mielekäs ja merkityksellinen. Opinkirjo tarjoaa käytännöllisiä ja maksuttomia ratkaisuja opettajan ja ohjaajan työn tueksi. Opinkirjo esimerkiksi järjestää Yritys Hyvä -kilpailun vuosittain, ja tuottanut Tulevaisuuden yrittäjät -tehtäväkirjan.
Keski-Pohjanmaan Yrittäjät
Keski-Pohjanmaan yrittäjät vastaa alueensa yritysten edunvalvonnasta. Keski-Pohjanmaan yrittäjien toimialueella on 22 paikallisyhdistystä ja yli 2600 jäsenyritystä. Yrittäjäjärjestöjen neuvontapalvelut, koulutukset, tapahtumat ja jäsenedut antavat tukea ja apua kaikille jäsenyrittäjille.
Lasten ja nuorten säätiö
Lasten ja Nuorten Säätiö tarjoaa lapsille ja nuorille tietoa, taitoja ja mahdollisuuksia tehdä tulevaisuutta. Säätiö toteuttaa esimerkiksi Dreams-ohjelmaa.
Nuori Yrittäjyys
Nuori Yrittäjyys ry tarjoaa lasten ja nuorten yrittäjyys-, työelämä- ja taloustaitoja tukevia ohjelmia kouluille ja oppilaitoksille. Ohjelmat ovat käytännönläheisiä ja maksuttomia. Ohjelmia ovat esimerkiksi Pikkuyrittäjät ja Vuosi yrittäjänä.
Nuorten Akatemia
Nuorten Akatemia on nuorten osallisuuden asiantuntija. Nuorten Akatemia edistää nuorten osallisuutta koulujen sekä oppilaitosten kanssa ja tarjoaa yrityksille ja yhteisöille mahdollisuuksia nuorten kanssa toimimiseen. Nuorten Akatemia järjestää esimerkiksi #Tarkkafyrkka-kouluvierailuja ja tarjoaa Työelämän pelisäännöt -peliä.
Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät
Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät tekee aktiivisesti työtä alueen PK-yrittäjien hyväksi. Toiminta koostuu alueellisesta ja valtakunnallisesta edunvalvonnasta. Yrityksiä tuetaan kaikissa elinkaaren vaiheissa. Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät ovat edustettuina yli 60:ssa eri valtakunnallisessa ja alueellisessa toimielimessä tuomassa esiin yrittäjien näkökulmaa. Paikallisyhdistyksiä on 29 ja niissä on jäseniä lähes 4500.
Talous ja Nuoret TAT
Talous ja Nuoret TAT tarjoaa kunnille ja oppilaitoksille palveluita, opintokokonaisuuksia ja koulutusta, jotta jokainen nuori lähtökohdista riippumatta saa mahdollisuuden oppia tulevaisuutensa kannalta keskeisiä taitoja. Toiminta rakentuu palvelupolun ympärille, joka tarjoaa sisältöjä alakoulusta toiselle asteelle. Sisältöjä ovat esimerkiksi Yrityskylä, Taloussankari ja Bisneskurssit.
Pörssisäätiö
Pörssisäätiö edistää arvopaperisäästämistä kehittämällä nuorten talousosaamista, talousopetusta, suomalaisten sijoitusosaamista, sijoittajan suojaa sekä edistää sijoittamiseen kannustavaa verokohtelua. Pörssisäätiö on esimerkiksi käynnistänyt Pörssilähettiläsohjelman ja järjestää Talous tutuksi -koulutuksia opettajille yhteistyökumppaneidemme kanssa.
YES-verkosto
YES-verkosto tarjoaa tukea ja mahdollisuuksia yrittäjämäisen osaamisen kehittämiseen kunnille, oppilaitoksille ja muille yrittäjyyskasvatustoimijoille sekä mahdollisuuden verkostoitua muiden yrittäjyyskasvatuksesta kiinnostuneiden toimijoiden kanssa. YES-verkoston materiaaleja ovat esimerkiksi yrittäjyyskasvatuksen tiimiopas, kuntakäsikirja ja opas oppilaitosten ja työelämän väliseen yhteistyöhön.